“Een week na de eisprong heb ik wat roze/rode afscheiding. Na een week volgt dan mijn menstruatie. Wat zou dit kunnen zijn?”

Leestijd: 2 minuten

Elke dag wordt hier een vraag over mama worden beantwoord. Vandaag de vraag van Karin. Karin is 29 jaar oud en probeert al een jaar zwanger te worden. Haar vraag is… 

…Hoi linda, wij zijn nu weer een jaar bezig om voor de vierde keer (een gezonde jongen en twee miskramen met 16 weken) zwanger te worden. Sinds negen maanden is mijn menstruatie veranderd. Een week na de eisprong heb ik wat roze/rode afscheiding. Na een een week volgt dan mijn menstruatie. Wat zou dit kunnen zijn? Ik heb mijn voeding een paar maanden geleden al aangepast. In het artikel over voeding lijkt het wel of je mijn voedingspatroon hebt gebruikt. Ook zijn er de eerste onderzoeken geweest in het ziekenhuis en dat ziet er allemaal goed uit.

Antwoord

Hi Karin, wat ontzettend verdrietig wat je hebt meegemaakt. Ik kan me voorstellen dat het mentaal ook erg zwaar is (geweest) en dat je daar wellicht nog last van hebt. Er wordt veel van je lichaam gevraagd na een miskraam, maar ook de stress daarbij kan ervoor zorgen dat je cyclus verandert en je daardoor meer of eerder last krijgt van bloedverlies.

Miskraam

Hoewel miskramen meestal niet kunnen worden voorkomen, kun je voorzorgsmaatregelen nemen om je kansen op een gezonde zwangerschap te vergroten: 

 • Eet gezond en gevarieerd waarbij je het liefst 500 gram groente per dag eet
 • Neem dagelijks een multivitamine zwanger(worden)
 • Zorg voor een gezond gewicht (vrouwen met overgewicht of ondergewicht hebben een verhoogd risico op een miskraam)
 • Gebruik geen drugs en alcohol
 • Vermijd vleeswaren en ongepasteuriseerde zachte kazen 
 • Beperk de inname van cafeïne
 • Stop met roken
 • Praat ook met je arts over alle medicijnen die je momenteel gebruikt. Tenzij je arts je anders vertelt, moeten veel voorgeschreven en vrij verkrijgbare geneesmiddelen tijdens de zwangerschap worden vermeden. 

Het is niet zomaar te zeggen wanneer je na een miskraam weer zwanger bent. Dat hangt van meerdere factoren af. Door de adviezen hierboven op te volgen verbeter je je gezondheid en daarmee je vruchtbaarheid. Het vertrouwen in je lichaam zal daarmee ook groeien. 

Controle zorgt voor vertrouwen en geeft je een positieve mindset…

Vertrouwen

Je kunt soms het gevoel hebben dat alles in dit proces je overkomt, maar het is heel belangrijk om de regie in eigen handen te houden. Dat doe je door een plan te maken en heel concreet te maken wat jij zelf kunt doen om je vruchtbaarheid te verhogen.

Stress

Minder stress in je leven hebben terwijl je zwanger wil worden kan helpen meer controle te hebben en je algehele gezondheid verbeteren. Het verminderen van stress kan je in staat stellen om alle beschikbare opties met een duidelijkere mindset te onderzoeken en overwegen. Verminderde stress is goed voor je gezondheid. Het is goed om niet van jezelf te verwachten of zelfs te eisen dat je geen stress meer ervaart. Het kan je helpen om manieren te vinden die je stress verlagen en je handvatten geven hoe je om kunt gaan met stressvolle periodes.

Bijvoorbeeld: 

 • Acupunctuur
 • Massage 
 • Meditatie 
 • Mindfulness 
 • Psychotherapie 
 • Visualisatie 
 • Wandelen 
 • Yoga

Een goede voorbereiding is heel belangrijk bij het vertrouwen hebben en houden tijdens het zwanger worden. Wat je hebt meegemaakt kan zorgen voor angst op herhaling en voor het verliezen van vertrouwen. Zorg voor een gezond lichaam. Met gezonde voeding, beweging, voldoende ontspanning en een goede nachtrust houd je je lichaam gezond, verlaag je je stressniveau en herstel je je hormonen. 

Natuurlijk is het ook stressvol en kan het soms voorkomen dat je er helemaal geen vertrouwen in hebt of dat je angstig bent voor de afloop. Dat is heel logisch en deze gevoelens mogen er ook altijd zijn. Door wel te zorgen voor een goede voorbereiding, een goede gezondheid en ook rustmomenten te nemen zorg je ervoor dat je je daarna weer kunt herpakken en je weer vol vertrouwen het traject in gaat. Ook het praten over het traject met iemand die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt kan je helpen om je weer beter te voelen. Yoga, meditatie en Mindfulness kunnen zorgen voor rust en een positieve mindset. Je stress verlaagt en het geeft je vertrouwen in het zwanger worden.

Ik wens je veel sterkte en hoop dat je cyclus snel weer herstelt. 

Liefs Linda

Heb je deze al gelezen…

“Ik ben bang dat ik een niche heb. Kan ik nogmaals zwanger worden als blijkt dat ik inderdaad een niche heb?”

leestijd: 2 minuten
Willemijn is 31 jaar oud en probeert al 9 maanden zwanger te worden. Haar vraag is... Mijn eerste bevalling (na eerst een miskraam en daarna een zwangerschap met hyperemesis gravidarum) eindigde in een...
Lees meer

“Ik zie door de bomen het bos niet meer, welke vitaminen moet ik slikken?”

leestijd: 2 minuten
Alexandra is 29 jaar oud en wil graag zwanger worden. Haar vraag is... Nu er een kinderwens is, wil ik me graag voorbereiden qua gezondheid. Ik heb me ingelezen over...
Lees meer

“Hoe lang na het stoppen van de pil moet mijn cyclus weer opgang zijn?”

leestijd: 2 minuten
Elise is 24 jaar oud en probeert al 6 maanden zwanger te worden. Haar vraag is... Hoe lang na het stoppen van de pil moet mijn cyclus weer opgang zijn?
Lees meer
Menu