“Hoe groot is de kans dat het hebben van chlamydia mijn vruchtbaarheid beïnvloed heeft?”

Leestijd: 2 minuten

Elke dag wordt hier een vraag over mama worden beantwoord. Vandaag de vraag van Sanne. Sanne is 26 jaar oud en probeert al 1,5 jaar zwanger te worden. Haar vraag is… 

…Ik heb chlamydia gehad. Dit is goed behandeld maar ik weet niet precies hoe lang ik er mee heb rond gelopen. Hoe groot is de kans dat het hebben van chlamydia mijn vruchtbaarheid beïnvloed heeft?

Antwoord

Hi Sanne, dank je wel voor je vraag. Wat vervelend dat je chlamydia hebt gehad. Of het schade aan heeft gebracht aan je vruchtbaarheid is moeilijk te zeggen. Er moet sprake zijn van een eileiderontsteking, wil je kans hebben om permanent onvruchtbaar te worden. Dit betekent dat de infectie verder is verspreid via de baarmoedermond door de baarmoeder, om vervolgens in de eileiders terecht te komen. Hier moet de infectie een langere periode actief zijn, willen de gevolgen onomkeerbaar zijn.

Als je er dus snel bij was en geen ontsteking hebt gehad is de kans klein dat je er blijvende schade aan over hebt gehouden. Het kan wel voor verkleving zorgen en daarom is het aan te raden om een HSG te laten uitvoeren via de gynaecoloog.

Wat is een HSG?

De HSG-test is een onderzoek die naar je eileiders en baarmoeder kijkt. Met HSG kan je arts de vorm van de eileiders en de baarmoederholte nauwkeuriger onderzoeken door een (het liefst op oliebasis) vloeistof, door je baarmoeder en eileiders te spuiten. Als de eileiders worden geblokkeerd, zal de vloeistof in de buikholte druppelen. Het zal ook aangeven of en waar de blokkade zit. Als de eileider ergens wordt geblokkeerd, kan het sperma de eicel niet bereiken of kan de bevruchte eicel de baarmoeder niet bereiken. Een gedeeltelijk verstopte buis kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap veroorzaken.

Hoe wordt een HSG uitgevoerd?

De HSG wordt gedaan tijdens de eerste helft van je cyclus, maar wel na je menstruatie, ongeveer tussen dag vijf en 14. Dit is na je menstruatie, maar voor je ovulatie om ervoor te zorgen dat er geen kans op zwangerschap is. Een HSG mag nooit worden uitgevoerd bij een zwangere vrouw, omdat de procedure en blootstelling aan röntgenstralen tot ernstige complicaties of een miskraam kunnen leiden. Het is een poliklinische procedure en wordt door de gynaecoloog uitgevoerd op de röntgenafdeling.

Na het inbrengen van een speculum (eendenbek), wordt je baarmoederhals gereinigd en wordt er een dunne buis geplaatst. De baarmoeder wordt vervolgens gevuld met een vloeistof die jodium bevat voordat het speculum wordt verwijderd, zodat de arts röntgenfoto’s kan maken. De vloeistof contrasteert met de baarmoeder en de eileiders en toont een overzicht en hoe de vloeistof erdoorheen beweegt.

Tijdens het onderzoek wordt er al snel gezien of de eileiders doorgankelijk zijn…

Hoe lang duurt een HSG?

De ingreep duurt slechts ongeveer vijf minuten als alles goed verloopt en de foto’s snel gemaakt kunnen worden. Je kunt kort daarna vertrekken, hoewel het wordt aanbevolen om iemand bij je te hebben die je helpt aankleden en je naar huis kan brengen. Tijdens het onderzoek wordt er al snel gezien of de eileiders doorgankelijk zijn. Na het onderzoek zal ook een radioloog de röntgenfoto’s bekijken. Er wordt een nieuwe afspraak gemaakt om de uitslagen te bespreken.

Veel succes!

Liefs Linda

Heb je deze al gelezen…

“Ik heb een luteale fase van 8 tot 11 dagen is dit een probleem met zwanger worden?”

leestijd: 2 minuten
Tara is 30 jaar oud en probeert al 10 maanden zwanger te worden. Haar vraag is... Ik heb een luteale fase van 8 tot 11 dagen is dit een probleem met zwanger worden?
Lees meer

Ik heb altijd hele zware menstruaties. Kan het zijn dat ik Endometriose heb?

leestijd: 3 minuten
Milou is 24 jaar oud en probeert al 1 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Ik heb altijd hele zware menstruaties, het duurt een week en ik verlies daarbij veel stolsels. kan het zijn dat ik Endometriose...
Lees meer

“Zijn er tips om zwanger te raken met een naar achter gekantelde baarmoeder?”

leestijd: 2 minuten
Michelle is 26 jaar oud en probeert al 1,5 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Ik heb een naar achter gekantelde baarmoeder, ik weet dat verschillende standjes hierbij handig zijn. Zijn er nog meer tips...
Lees meer
Menu