“Ik ben van IVF naar ICSI gegaan omdat de schil van het eitje niet hard wordt na een bevruchting waardoor er overbevruchting ontstaat, wat kan ik hier aan doen?”

Leestijd: 2 minuten

Elke dag wordt hier een vraag over mama worden beantwoord. Vandaag de vraag van Dionne. Dionne is 33 jaar oud en probeert al 3 jaar zwanger te worden. Haar vraag is… 

…Ik ben van IVF naar ICSI gegaan omdat de schil van het eitje niet hard wordt na een bevruchting waardoor er overbevruchting ontstaat. Ik heb verder een mooie cyclus, baarmoeder ziet er altijd goed uit, ik reageer enorm op de hormonen dus eitjes genoeg, het zaad is van goede kwaliteit en toch hebben wij nu van de (in totaal na twee puncties) 32 eitjes slechts één embryo gehad. Dit werd helaas een miskraam na acht weken. Wordt er iets over het hoofd gezien?

Antwoord

Hi Dionne, wat vervelend dat je hier last van hebt. Om je eicelkwaliteit te verbeteren kun je een aantal dingen doen:

Voeding

Kies zoveel mogelijk voor biologische voeding. Biologische voeding heeft een hogere voedingswaarde. Voor je eicellen is het belangrijk om deze giftige stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Weet daarnaast wat je eet. Het liefst zo vers mogelijk, niet uit pakjes en zakjes. 

Vermijden:

  • Soja
  • Suikers 
  • Cafeïne 
  • Alcohol
  • Zoveel mogelijk gluten en zuivel

Zorgen voor een goed werkend ontgiftingssysteem

Je darmen en lever, maar ook je huid zijn de grootste organen die zorgen voor het verwerken en afvoeren van afvalstoffen. Kunnen je darmen niet goed werken dan blijven er teveel afvalstoffen achter die doorgestuurd worden naar je lever. Hierdoor krijgt je lever het druk en ook lever gaat afvalstoffen doorsturen naar je lymfe. Dit kan ervoor zorgen dat je eicellen van mindere kwaliteit zijn. 

Fertiliteitsmassage

Fertiliteitsmassage is een massage van de buik. Het richt zich op het verbeteren van de doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken. Daardoor kunnen afvalstoffen verwijderd worden. De kwaliteit van je eicellen verbetert, hormonen komen in balans en je baarmoederslijmvlies krijgt de juiste dikte. De baarmoeder wordt gestimuleerd om weer beter te bewegen. Hierdoor krijgt je vruchtbaarheid direct een enorme boost en verminder je menstruatiepijn. Daarnaast helpt het bij het loslaten van spanning in je buik en je spijsvertering.

Stress reduceren

Langdurig of chronische stress zorgt voor een verhoogde aanmaak van het hormoon cortisol. Je lichaam gaat teveel van het hormoon aanmaken, waardoor andere hormonen en stoffen minder goed aangemaakt worden. Endorfine leidt altijd onder een te hoog cortisol niveau. Daarnaast brengt het je bloedsuikerspiegel onnodig vaak omhoog, je gelukshormoon serotonine gaat omlaag, je slaapt slechter en er wordt meer vet opgeslagen in je buik. Dit alles kan leiden tot een verminderde eicelkwaliteit. Stress (ook lichamelijke stress, zoals vitaminetekort, niet goed werkende darmen, intoleranties…) verbeteren kan helpen bij het verbeteren van de eicelkwaliteit. 

Antioxidanten

Antioxidanten zoals foliumzuur, vitamine C en zink kunnen de vruchtbaarheid verbeteren. Antioxidanten vangen de vrije radicalen in je lichaam, die eicellen kunnen beschadigen. Voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, noten en granen zitten boordevol antioxidanten. Daarnaast kan een supplement als ubiquinol hierbij ondersteunen.

Het duurt drie maanden voordat je eicellen rijpen. In die drie maanden kun je de kwaliteit dus verbeteren. Het is belangrijk om te weten of er eventuele tekorten en/of intoleranties zijn om de kwaliteit te optimaliseren.

Ik weet niet in welk ziekenhuis jullie zijn, maar het kan soms ook helpend zijn om een second opinion aan te vragen in een ander ziekenhuis waar ze jullie wellicht op een andere manier kunnen helpen.

Ik wens je heel veel succes en sterkte!

Liefs Linda

Heb je deze al gelezen…

“Hoe groot is de kans dat het hebben van chlamydia mijn vruchtbaarheid beïnvloed heeft?”

leestijd: 2 minuten
Sanne is 26 jaar oud en probeert al 1,5 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Ik heb chlamydia gehad. Dit is goed behandeld maar ik weet niet precies hoe lang ik er mee heb rond gelopen. Hoe groot...
Lees meer

“Kan yoga helpen bij zwanger worden?”

leestijd: 2 minuten
Yfke is 30 jaar oud en probeert al 2 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Kan yoga helpen bij zwanger worden?
Lees meer

“Hoe kunnen mijn partner en ik ons het beste voorbereiden op IVF?”

leestijd: 2 minuten
Dewi is 28 jaar oud en probeert al 2 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Wij beginnen in het najaar met IVF na 6 mislukte IUI. Het probleem ligt niet bij mij maar ik zou graag willen weten hoe ik...
Lees meer
Menu