“Ik heb een onregelmatige cyclus en weet niet wanneer mijn eisprong is. Ik heb wel iedere periode een aantal dagen hele gevoelige tepels, zou dit tijdens mijn eisprong kunnen zijn?”

Leestijd: 2 minuten

Elke dag wordt hier een vraag over mama worden beantwoord. Vandaag de vraag van Jolanda. Jolanda is 27 jaar oud en wil graag zwanger worden. Haar vraag is… 

…Graag willen mijn man en ik gaan proberen om zwanger te worden. Het probleem is alleen dat mijn cyclus iedere maand anders is. Tussen mijn ongesteldheid zit soms 30 dagen, maar dit kan ook 40 dagen zijn. Dit heb ik al mijn hele leven maar maakt het wel lastig om mijn eisprong te herkennen. Ik heb wel iedere periode een aantal dagen hele gevoelige tepels, zou dit tijdens mijn eisprong kunnen zijn?

Antwoord

Een onregelmatige cyclus geeft al snel aan dat je hormonen uit balans zijn, maar ook de lengte van je verschillende fase, de duur van de menstruatie en het verloop van het bloedverlies kan aangeven hoe het er in jouw lichaam uit ziet en welke hormonen er mogelijk uit balans zijn. 

Met gezonde voeding, voldoende beweging en goede nachtrust kun je je hormonen al goed herstellen om een goede cyclus te creëren…

Je cyclus: 

Een goede cyclus duurt 26 tot 35 en heeft maandelijks niet meer dan vijf dagen verschil van elkaar. Daarnaast duurt de eerste fase van je cyclus (eerste dag van je menstruatie tot aan dag van je eisprong) het liefst 12 tot 19 dagen, afhankelijk van de duur van je cyclus, en je tweede fase (dag van je eisprong tot aan laatste dag van je cyclus) 12 tot 16 dagen. Deze fase, ook wel de luteale fase genoemd, heb je het liefst zo lang mogelijk. Zo kan het baarmoederslijmvlies goed opbouwen en kan de bevruchte eicel zich goed innestelen. Door het bijhouden van de lengte van je cyclus en de verschillende fasen kom je erachter wat er eventueel niet in balans is. Met gezonde voeding, voldoende beweging en goede nachtrust kun je je hormonen al goed herstellen om een goede cyclus te creëren. 

Gevoelige tepels kunnen een gevolg zijn van een (naderende) eisprong, maar om zeker te weten wanneer je eisprong is, is het belangrijk om ovulatietesten te doen.

Het meten van je ovulatie door middel van ovulatietesten is een makkelijk en betrouwbare manier, maar je moet wel goed weten hoe de test werkt. 

  1. Gebruik gedurende je cyclus dezelfde ovulatietesten. Gaan niet tijdens je cyclus wisselen van merk of test. De ene test is gevoeliger dan de ander en je wilt juist zien hoe de opbouw is in de testen. 
  2. Lees vooraf goed de bijsluiter van de ovulatietest. Sommige merken vragen van je om te testen met ochtendurine terwijl je met andere testen juist niet met ochtendurine mag testen.
  3. Begin op tijd in je cyclus. Ga je voor het eerst aan de slag met deze testen, start dan al op dag 8. Zo zie je goed hoe de test oploopt en weet je zeker dat je niet de piek mist. 
  4. Test iedere dag ongeveer op hetzelfde tijdstip. Bij de testen waarbij je niet met ochtendurine mag testen is het beste tijdstip tussen 12.00 en 21.00 uur. Zorg dat je 2 uur voor de test niet hebt gedronken of geplast, dit kan de uitkomst beïnvloeden. 
  5. Je ziet de test meestal oplopen zodat je weet dat de piek eraan komt. De test is positief als je een smiley krijgt bij een digitale test of als je 2 even donkere streepjes krijgt op de striptestjes.

De ovulatietest spoort je LH-piek op. Deze piek is ongeveer 12 uur meetbaar in je bloed. Het is daarom belangrijk om ook nog na je positieve test 1 of 2 dagen door te gaan met testen. Je ziet de streepjes dan weer lichter worden. Als je geen hele duidelijke positieve test hebt gehad en wel de afname weer ziet dan weet je dat je LH-piek is geweest. Ook dan ben je nog niet te laat want na de LH-piek duurt het nog 24-48 uur totdat je eisprong daadwerkelijk plaatsvindt.

Bij een positieve test komt je ovulatie er nog aan. Dit is je vruchtbare periode en dus dé tijd om seks te hebben.

Veel succes en ik hoop dat je snel zwanger bent.

Liefs Linda

Heb je deze al gelezen…

“Wat is een goed voedingsschema om je voor te bereiden op een zwangerschap?”

leestijd: 2 minuten
Emilia is 28 jaar oud en wil in de toekomst graag weer zwanger worden. Haar vraag is... Ik ben net een jaar moeder van een zoontje. Ik heb niet de wens om nu direct weer zwanger te worden, echter wil ik wel graag...
Lees meer

“Hoe ga je om met angst of het ooit gaat lukken om zwanger te worden?”

leestijd: 2 minuten
Wendy is 28 jaar oud en probeert al een 1 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Hoe ga je om met angst of het ooit gaat lukken om zwanger te worden?
Lees meer

“Ligt het meestal aan de voeding waarom zwanger worden niet lukt? Wat is je beste tip?”

leestijd: 2 minuten
Marielle is 24 jaar oud en probeert al 6 maanden zwanger te worden. Haar vraag is... Ligt het meestal aan de voeding waarom zwanger worden niet lukt? Beste tip?
Lees meer
Menu