“Ik heb last van een hele lichte menstruatie en PCOS. Wat kan ik er aan doen?”

Leestijd: 2 minuten

Elke dag wordt hier een vraag over mama worden beantwoord. Vandaag de vraag van Emilia. Mila is 29 jaar oud en probeert al 1 jaar zwanger te worden. Haar vraag is… 

…Ik heb last van een hele lichte menstruatie en PCOS. Wat betekent dit en wat kan ik er aan doen?

Antwoord

Wat vervelend dat er PCOS bij je is geconstateerd en dat je lichte menstruaties hebt. Bij PCOS ben je vaak onregelmatig ongesteld. PCOS is er in veel verschillende vormen, waarbij de een meer last heeft van uitblijvende menstruaties en een ander wel af en toe een bloeding heeft die heel licht, of juist heel zwaar kan zijn.

Lichte menstruatie

Een menstruatie duurt gemiddeld tussen de drie en zeven dagen. Hierbij verlies je ongeveer 30 milliliter bloed.

Het is logisch dat de gemiddelde menstruatiecyclus niet bij elke vrouw hetzelfde is. Elke vrouw is anders en elke menstruatie is anders. Toch is het belangrijk dat je voldoende bloedverlies hebt tijdens je menstruatie. De hoeveelheid bloedverlies zegt iets over je vruchtbaarheid en over de hormonen tijdens de verschillende fasen van je cyclus. Zeker bij PCOS is het zo dat je waarschijnlijk geen eisprong hebt gehad. Dit zorgt voor een lichte opbouw van het baarmoederslijmvlies en op den duur wordt het slijmvlies afgestoten. Je noemt dit een ontrekkingsbloeding. Bij een lichte menstruatie is er een lichte opbouw van het slijmvlies geweest waardoor er weinig bloedverlies is tijdens de menstruatie. 

PCOS

PCOS is een verzamelnaam voor allerlei hormoonverstoringen in het vrouwelijk lichaam. Het staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Vrouwen met PCOS hebben vaak cystes op hun eileiders en een onregelmatige cyclus.

Een onregelmatige cyclus of het compleet uitblijven daarvan is één van de symptomen bij PCOS. Uiterlijke symptomen zijn onder andere overgewicht, overbeharing op het gezicht en haaruitval. Ook ‘mannelijke’ kaalheid op het hoofd bij vrouwen kan duiden dat er een disbalans in het lichaam plaatsvindt. Insulineresistentie zie je vaak bij vrouwen met PCOS. Wanneer je geregeld plots heel bibberig en trillerig wordt, ervaart je bloedsuikerspiegel heel erge pieken en dalen. En dat kan ook wijzen op PCOS.

PCOS verhelpen

Het is belangrijk om je gezondheid te verbeteren en daarmee je hormonen meer in balans te brengen. Hieronder vind je drie tips.

1. Voeding

Het eten van de juiste voeding en het vermijden van bepaalde ingrediënten, kan je helpen de symptomen onder controle te houden. Een voedzaam dieet kan helpen bij het reguleren van je hormonen en je menstruatiecyclus.

Koolhydraten en eiwitten

Onbewerkte, koolhydraatrijke voedingsmiddelen kunnen de insulinegevoeligheid verbeteren. In plaats van een koolhydraatarm dieet te proberen, richt je je op het verkrijgen van voldoende gezonde eiwitten. Plantaardige eiwitbronnen, zoals noten, peulvruchten en volle granen, zijn de beste bron. 

Stop met koffie

De consumptie van cafeïne kan in verband worden gebracht met veranderingen in de oestrogeenspiegel en het hormoongedrag. Probeer je energie een boost te geven met een decaf-alternatief, zoals kruidenthee. 

Teveel beweging kan je hormonen verstoren, dus doe het rustig aan…

2. Zorg voor een gezond gewicht 

Een gezond gewicht kan helpen de insulineresistentie te verminderen, je menstruatie te reguleren en het risico op aandoeningen van PCOS te verminderen. Als je overgewicht hebt zorg dan voor een gezond dieet waarbij je langzaamaan en op een verantwoorde manier wat gewicht verliest.

3. Beweging 

Beweging is belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Maar te veel beweging kan je hormonen verstoren, dus doe het rustig aan. Zachte oefeningen zoals yoga of Pilates kunnen voor langere tijd worden beoefend. Zwemmen en lichte aerobics worden ook aanbevolen. Intervaltraining met hoge intensiteit en hardlopen over lange afstand kunnen helpen om de symptomen van PCOS te verbeteren.

Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt en dat je ervoor kunt zorgen dat je cyclus wat regelmatiger wordt en je meer bloed verliest tijdens je menstruatie waardoor de kans op zwangerschap toeneemt!

Liefs Linda

Heb je deze al gelezen…

“Kan een zwangerschap of bevalling ervoor zorgen dat je moeilijker zwanger raakt van een tweede kindje?”

leestijd: 2 minuten
Tess is 27 jaar oud en probeert al 1 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Kan het krijgen van een eerste kindje, natuurlijke bevalling zonder complicaties (augustus 2018), effect hebben op het...
Lees meer

“Wordt IUI vaker uitgevoerd in de natuurlijke cyclus?”

leestijd: 2 minuten
Mandy is 26 jaar oud en probeert al 1,5 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Wordt IUI vaker uitgevoerd in de natuurlijke cyclus?
Lees meer

“Ik heb maar weinig bloedverlies tijdens de menstruatie. Is dat normaal?”

leestijd: 2 minuten
Priscilla is 29 jaar oud en probeert al een 1,5 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Ik heb maar heel weinig bloedverlies tijdens de menstruatie (1,5 dag). Is dat normaal?
Lees meer
Menu