“We willen over een half jaar starten met zwanger worden. Wat is voor nu de beste anticonceptie?”

Leestijd: 2 minuten

Elke dag wordt hier een vraag over mama worden beantwoord. Vandaag de vraag van Mayra. Mayra is 26 jaar oud en wil in de toekomst graag zwanger worden. Haar vraag is… 

…Al jaren ben ik aan het worstelen met het vinden van de juiste anticonceptie. Begonnen met de pil maar na een aantal jaren wilde ik de hoeveelheid hormonen niet meer. Toen gekozen voor een koperspiraaltje, waarbij mijn cyclus was, twee weken ongesteld, twee weken niet. Niet te doen dus, uiteindelijk voor mirena spiraaltje gekozen. Na een jaar ook veel klachten gehad te hebben toch maar even gecheckt, bleek die niet goed te zitten. Sinds augustus 2019 een nieuwe, eerste maanden ging dat goed. Alleen sinds een paar maanden weer toenemende klachten. (Veel krampen, soms bloedverlies, opgezette buik en last van hormoonwisselingen) In januari nog gecheckt en toen zat het spiraaltje goed. Ik heb het gevoel dat mijn lijf het spiraaltje er uit wilt werken, het een soort van afstoot. Verder ben ik bang dat ik mijn lijf hierdoor beschadig voor als ik zwanger wil worden. Waar we over een half jaartje ongeveer mee willen starten. Wat is voor mij nu slim om te doen? Toch doorzetten met de klachten en dit spiraaltje of tijdelijk over gaan op de pil?

Antwoord

Hi Mayra, dank je wel voor je vraag. Wat vervelend dat je deze klachten hebt van de spiraal. Omdat je al vrij snel wil gaan starten met zwanger worden adviseer ik je om toch je spiraal eruit te laten halen en niet meer over te gaan op de pil.

Hoe je lichaam reageert op het stoppen met anticonceptie (pil of spiraal) is voor iedereen anders. Het verwijderen van de hormoonspiraal kan meer klachten geven dan het stoppen met de anticonceptiepil. Voor beide geldt dat het belangrijk is om nog voor je kinderwens (ongeveer 6 maanden) te stoppen.  Zo heeft je lichaam voldoende de kans om te herstellen en kan je actief aan de slag met het in balans brengen van je hormonen. 

Spiraal verwijderen

Zwanger worden na de spiraal kan al heel erg snel zijn. Dat komt dus omdat een spiraal geen invloed heeft op je menstruatiecyclus. Deze gaat waarschijnlijk gewoon door of wordt snel weer opgepakt. 

Heb je een onregelmatige cyclus of zijn je hormonen uit balans, dan kan het een paar maanden duren voordat je cyclus goed op gang komt. In principe ben je nadat je de spiraal laat verwijderen binnen een maand tot paar maanden weer vruchtbaar.

Ontpillen 

Je lichaam raakt gewend aan de dosis hormonen van de pil. Zodra je stopt met het slikken van de pil moet je lichaam weer zelf hard aan het werk om de productie van de hormonen op te starten. En dit kan even duren.

Er kunnen klachten ontstaan als:

  • Buikpijn
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Veranderingen in je gewicht
  • Acne in je gezicht of hals
  • Gevoelige tepels en borsten
  • Stemmingswisselingen
  • Een onregelmatige menstruatie of uitblijven ervan

Deze symptomen kunnen bij iedereen anders uitpakken. Als je aan de slag gaat met het in balans brengen van je hormonen heb je minder klachten en zullen de symptomen verdwijnen.

Om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn en of je alweer een eisprong krijgt is het goed om je ovulatie te testen.

Bij de meeste vrouwen vind de eisprong 2 weken voor de verwachte volgende menstruatie plaats. De periode vlak voor je eisprong is je vruchtbare periode. Heb je een cyclus van precies 28 dagen, dan valt de eisprong ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Sommige vrouwen voelen de eisprong. Ook kun je een ovulatietest doen om te zien wat je vruchtbare periode is.

Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt en dat je snel van je klachten af bent. Veel succes!

Liefs Linda

Heb je deze al gelezen…

“Ik ben 38 jaar. Hoe realistisch is het om te denken dat ik snel zwanger ben?”

leestijd: 2 minuten
Prisca is 38 jaar oud en wil graag zwanger worden. Haar vraag is... Ik ben 38 jaar. Hoe realistisch is het om te denken dat ik snel zwanger ben?
Lees meer

“Op de echo is geen niche te zien. Hoe komt het dat ik nog niet zwanger ben?”

leestijd: 2 minuten
Nadine is 31 jaar oud en probeert al 1 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Ik ben anderhalf jaar geleden bevallen via een keizersnede. Op de echo is geen niche te zien...
Lees meer

“Na zeven maanden nog niet zwanger, wat kan de oorzaak zijn?”

leestijd: 2 minuten
Zoë is 28 jaar oud en probeert al 7 maanden zwanger te worden. Haar vraag is... Al 7 maanden aan het proberen, elke maand een positieve ovulatietest van clearblue...
Lees meer
Menu