“Welke supplementen raden jullie mannen en vrouwen aan om bij te slikken?”

Leestijd: 2 minuten

Elke dag wordt hier een vraag over mama worden beantwoord. Vandaag de vraag van Feline. Feline is 27 jaar oud en wil graag zwanger worden. Haar vraag is… 

…Mijn vriend en ik willen binnenkort gaan beginnen met zwanger worden, voor de gezondheid van het vruchtje willen wij zo gezond mogelijk zijn. Welke supplementen raden jullie mannen en vrouwen aan om sowieso bij te slikken?

Antwoord

Hi Feline, dank je wel voor je vraag. Wat goed dat jullie nu alvast bezig zijn met zo gezond mogelijk te worden. Naast gezonde voeding zijn ook een aantal supplementen belangrijk om te nemen als je zwanger wil worden, deze zal ik hieronder uitleggen.

Suppletie

Supplementen kunnen als ondersteuning ingezet worden bij het bevorderen van je gezondheid en vruchtbaarheid en bij het herstel en het in balans brengen van je hormonen. Iedere klacht heeft een andere aanpak nodig. Vraag altijd advies bij een specialist en ga niet zomaar zelf supplementen slikken. Supplementen zijn een aanvulling op een gezonde leefstijl, niet ter vervanging.

Welke supplementen?

De volgende vijf supplementen zijn als aanvulling goed om te nemen voor een goede vruchtbaarheid:

1. Antioxidanten (zoals vitamine C, E en Selenium)

Antioxidanten beschermen de cellen en organen van het lichaam tegen schade door oxidatie. Antioxidanten komen in diverse voedingsmiddelen voor en zijn in staat vrije radicalen te neutraliseren. Antioxidanten kun je slikken, het zit ook in voeding: boerenkool, spinazie, broccoli, bieten, aubergine, druiven, avocado, granaatappel, rozijnen, bosbessen, aardbeien en frambozen.

2. Foliumzuur

Foliumzuur draagt bij aan de vorming van de placenta en tot de weefselgroei tijdens de zwangerschap. Het ondersteunt de groei van je nog ongeboren kindje tijdens de zwangerschap. Het lichaam neemt de natuurlijke vorm van foliumzuur, Folaat, het best op. Let op dat er op het doosje of potje Quatrefolic of Metafolin als ingrediënt genoemd wordt. Daarnaast zit het in de volgende voedingsmiddelen: groene bladgroenten, citrusvruchten, aardbeien, kikkererwten, linzen.

3. B12

Vitamine B12 is één van de vitamines uit het vitamine B complex en daarnaast ook één van de meest belangrijke. Een tekort aan B12 kan de vruchtbaarheid verlagen en de kans op een miskraam vergroten. Daarnaast draagt vitamine B12 bij aan de energiestofwisseling, de vorming van rode bloedcellen, het vormen van weefsel, de werking van het zenuwstelsel, normale psychologische functies en de weerstand. Vitamine B12 zit in alle dierlijke producten. Eet je geen vlees dan is het verstandig om extra vitamine b12 te slikken.

4. D3

Vitamine D kan de vruchtbaarheid en de kwaliteit van de eicellen verhogen. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem.

5. Omega 3

Een verhoogde inname van omega 3 kan de kwaliteit van de eicellen verhogen. Goede bronnen van omega 3 zijn vette vis, avocado, walnoten en lijnzaad.

Let ook op met supplementen als je al in een ziekenhuistraject zit en je hormonen toegediend krijgt. Supplementen kunnen de werking van deze hormonen verstoren…

Basis

Dit is de basis voor een goede gezondheid en vruchtbaarheid. Er zijn ook veel supplement te koop die gericht zijn op je hormonen en het in balans brengen daarvan. Ook hierbij geldt, overleg altijd met een therapeut die gespecialiseerd is in hormonen en vruchtbaarheid. Daarnaast kun je een bloedtest doen om te onderzoeken of er eventuele tekorten zijn en welke supplementen geschikt zijn voor jouw situatie. Let ook op met supplementen als je al in een ziekenhuistraject zit en je hormonen toegediend krijgt. Supplementen kunnen de werking van deze hormonen verstoren.

Ik hoop dat je hierdoor meer weet over welke supplementen je kunt slikken als je zwanger wil worden, ik wens je veel succes!

Liefs Linda

Heb je deze al gelezen…

“Na zeven maanden nog niet zwanger, wat kan de oorzaak zijn?”

leestijd: 2 minuten
Zoë is 28 jaar oud en probeert al 7 maanden zwanger te worden. Haar vraag is... Al 7 maanden aan het proberen, elke maand een positieve ovulatietest van clearblue...
Lees meer

“Kan het kwaad dat mijn eisprong vaak op dag 21 tot dag 30 plaatsvindt?”

leestijd: 2 minuten
Gwen is 28 jaar oud en probeert sinds een half jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Kan het kwaad dat mijn eisprong vaak op dag 21 tot dag 30 plaatsvindt? Ik heb een onregelmatige cyclus, dus de dag van...
Lees meer

Ik heb altijd hele zware menstruaties. Kan het zijn dat ik Endometriose heb?

leestijd: 3 minuten
Milou is 24 jaar oud en probeert al 1 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Ik heb altijd hele zware menstruaties, het duurt een week en ik verlies daarbij veel stolsels. kan het zijn dat ik Endometriose...
Lees meer
Menu