“Wij proberen al zeven maanden zwanger te worden, maar dit is nog niet gelukt. Wat kan ik doen?”

Leestijd: 2 minuten

Elke dag wordt hier een vraag over mama worden beantwoord. Vandaag de vraag van Kiki. Kiki is 27 jaar oud en probeert al 7 maanden zwanger te worden. Haar vraag is… 

…Al 7 maanden aan het proberen, elke maand een positieve ovulatietest van clearblue met een smiley. Maar nog niet zwanger, wat kan de oorzaak zijn. We zijn jong, gezond, letten op onze voeding en geen bijzonderheden. We hebben al een eerste kind van 4 jaar, maar de tweede wil niet lukken.

Antwoord

Hi Kiki, Als je zwanger wilt worden van je tweede kindje dan kan dat langer duren dan je van te voren dacht. Als je de eerste keer heel snel zwanger was dan verwacht je dat het nu ook snel zal gaan. Helaas zijn er een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat zwanger worden van een tweede kindje langer op zich laat wachten.

Onvruchtbaarheid

Er zijn twee soorten onvruchtbaarheid: primair en secundair. Primaire onvruchtbaarheid is het niet zwanger kunnen worden, meestal na een jaar proberen – of zes maanden, als je 35 jaar of ouder bent. Secundaire onvruchtbaarheid is als je moeite hebt om zwanger te worden nadat je minstens één kindje hebt. Net als primaire onvruchtbaarheid kan secundaire onvruchtbaarheid optreden als gevolg van een probleem in het proces dat nodig is om zwanger te worden. Je vruchtbaarheid kan zelfs na de geboorte van je kindje veranderen. Dat geldt ook voor de vruchtbaarheid van je partner, bij hem kan de vruchtbaarheid ook verminderen.

Er kan een probleem optreden bij:

  • Ovulatie
  • Bevruchting 
  • Innesteling  

Wat veroorzaakt secundaire onvruchtbaarheid?

Secundaire onvruchtbaarheid kan een aantal oorzaken hebben:

Ovulatiestoornissen

De meeste vrouwelijke onvruchtbaarheid is het gevolg van ovulatiestoornissen. Problemen met ovuleren kunnen worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen en factoren, zoals: schildklierproblemen of andere aandoeningen die de hormoonproductie beïnvloede, maar ook sommige leefstijlfactoren, zoals gewicht, voeding en alcohol- of drugsgebruik. Een van de meest voorkomende oorzaken van vrouwelijke onvruchtbaarheid is PCOS, waardoor de eierstokken of bijnieren te veel hormonen produceren die voorkomen dat de eierstokken eicellen vrijgeven. Het kan er ook voor zorgen dat cysten op de eierstokken ontstaan die de ovulatie verder kunnen verstoren. 

Problemen met de baarmoeder of eileiders

Als er bijvoorbeeld een verstopping is in de eileiders, kunnen sperma- en eicellen mogelijk niet samenkomen. Er kunnen ook aandoeningen in de baarmoeder zijn hebben wat de innesteling tegenhoudt.

Hier zijn enkele specifieke aandoeningen die de eileiders of de baarmoeder aantasten:

  • Endometriose
  • Baarmoederfibromen of poliepen
  • Baarmoederlittekens
  • Afwijking in de vorm van de baarmoeder, zoals eenhoornige baarmoeder 

Als ze bij jullie niets kunnen vinden wat een uitblijvende zwangerschap verklaart wil dat niet zeggen dat er geen reden is. Er is altijd iets aan de hand waardoor je nog niet zwanger bent.

Behandelingen voor secundaire onvruchtbaarheid

Als je eerder heel snel zwanger bent geworden, kan dit allemaal heel eng en onbekend aanvoelen. Maar behandeling voor onvruchtbaarheid begint eerst met het achterhalen van de oorzaak. Je arts kan enkele onderzoeken bij jullie doen. Deze onderzoeken kunnen betrekking hebben op: bloedonderzoek om naar je hormoonspiegels te kijken, cyclusmeting waarin je eisprong gevolgd wordt en een hsg om de toe- en doorgankelijkheid van je eileiders te bekijken. Bij je partner zal het sperma onderzocht worden. 

Mocht je nog geen onderzoek hebben laten doen in het ziekenhuis dan raad ik je aan om dat wel te gaan doen om te zien wat de mogelijke oorzaak kan zijn van een uitblijvende zwangerschap. Ook dan is er vaak nog veel aan te doen om je/jullie vruchtbaarheid te verbeteren en de kans op zwangerschap te optimaliseren.

Liefs Linda

Heb je deze al gelezen…

“Kan mijn cyclus langer zijn doordat ik thuis zit, niet lekker in mijn vel zit en nu weinig beweeg?”

leestijd: 2 minuten
Tonia is 25 jaar oud en probeert al 8 maanden zwanger te worden. Haar vraag is... Ik ben nu al een tijdje gestopt met de pil en merk vooral de laatste paar maanden dat mijn cyclus raar doet. Toen ik stopte...
Lees meer

“Ik zie door de bomen het bos niet meer, welke vitaminen moet ik slikken?”

leestijd: 2 minuten
Alexandra is 29 jaar oud en wil graag zwanger worden. Haar vraag is... Nu er een kinderwens is, wil ik me graag voorbereiden qua gezondheid. Ik heb me ingelezen over...
Lees meer

“Nadat ik een prolactinoom heb gehad is mijn luteale fase zeven dagen, hoe kan ik deze fase verlengen?”

leestijd: 2 minuten
Madelyn is 25 jaar oud en probeert al 1,5 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Sinds 1,5 jaar proberen we zwanger te worden. Nadat ik sinds begin dit jaar onder behandeling ben van zowel de gynaecoloog...
Lees meer
Menu