“Zijn er tips voor zwanger worden na een depressie en burn-out?”

Leestijd: 2 minuten

Elke dag wordt hier een vraag over mama worden beantwoord. Vandaag de vraag van Mia. Mia is 26 jaar oud en probeert al 1 jaar zwanger te worden. Haar vraag is… 

…Zijn er tips voor zwanger worden na een depressie en burn-out?

Antwoord

Dank je wel voor je vraag. Wat vervelend dat je een burn-out en een depressie hebt gehad. Ik ga je meer uitleggen over wat een burn-out met je doet en wat voor impact het kan hebben op het zwanger worden.

Burn-out

Bij een burn-out heb je vaak lichamelijke en psychische klachten. Vermoeidheid en uitputting zorgen voor klachten die je beperken in je dagelijks functioneren, op je werk en in je privéleven.

Lichamelijke klachten
 • Extreme vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Darmklachten
 • Slaapproblemen
 • Duizeligheid
Psychische klachten
 • Je opgejaagd voelen
 • Prikkelbaar
 • Somber
 • Lusteloos
 • Angst
 • Slechte concentratie
 • Vergeetachtigheid

Burn-out en vruchtbaarheid

Veel stress kan leiden tot de omzetting van progesteron in cortisol. Hierdoor kan er een progesteron tekort ontstaan.

Progesteron

Progesteron wordt aangemaakt in de eierstokken en bijnieren en zorgt voor een goed verloop van de innesteling. Een tekort aan progesteron kan leiden tot een verstoorde werking van de schildklier, een verminderde aanmaak van baarmoederslijmvlies en een verminderde kans op innesteling. Dit wil niet zeggen dat je tijdens een periode van veel stress of tijdens een burn-out niet zwanger kan worden, het kan er wel voor zorgen dat het je kansen verlagen op een zwangerschap.

Stress verlagen

Yoga, meditatie en Mindfulness kunnen zorgen voor rust en een positieve mindset. Je stress verlaagt en het geeft je vertrouwen en een verhoogde kans op zwanger worden. Ervaar je veel stress en heb je hier mentaal of fysiek veel last van? Overweeg dan professionele hulp van een coach, psycholoog of je praat eens met je huisarts. Blijf er niet mee zitten, maar praat erover. Dat helpt je stress verlagen en de kans op zwanger worden toenemen.

Hoe gezonder jij én je partner dus zijn voor een zwangerschap, hoe groter de kans dat je zwanger wordt en hoe groter de kans op een gezonde zwangerschap en gezond kindje, ook op latere leeftijd…

Klaar voor een kindje

Of je klaar bent voor een kindje is voor iedereen verschillend. Als het voor jou en je partner goed voelt dan kun je gaan proberen om zwanger te worden. Om zeker te weten of je lichamelijk ook herstelt bent van een zwangerschap zou je een test kunnen doen. Een burn-out en een depressie hebben niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk effect.

Gezond zwanger worden

Om zwanger te worden is het belangrijk om zo gezond mogelijk te zijn. Stress heeft een groot effect op al je cellen, ook je eicellen. Wanneer je zwanger wordt kun je dit meegeven aan je kindje. Hoe gezonder jij én je partner dus zijn voor een zwangerschap, hoe groter de kans dat je zwanger wordt en hoe groter de kans op een gezonde zwangerschap en gezond kindje, ook op latere leeftijd. Om te weten of je nog veel stress hebt of dat er eventuele tekorten of blokkades zijn ontstaan en hoe je deze goed kunt verhelpen, kun je een EMB-test doen.

Veel succes!

Liefs Linda

Heb je deze al gelezen…

“Wat kun je verwachten als je zwanger wilt worden en zijn met een snelle en trage schildklier?”

leestijd: 2 minuten
Olivia is 30 jaar oud en wil graag zwanger worden. Haar vraag is... Ik ben nu zes maanden geleden bevallen van mijn tweede kind. En er is een wens voor een...
Lees meer

“Ik zie door de bomen het bos niet meer, welke vitaminen moet ik slikken?”

leestijd: 2 minuten
Alexandra is 29 jaar oud en wil graag zwanger worden. Haar vraag is... Nu er een kinderwens is, wil ik me graag voorbereiden qua gezondheid. Ik heb me ingelezen over...
Lees meer

“Hoe ga je om met angst of het ooit gaat lukken om zwanger te worden?”

leestijd: 2 minuten
Wendy is 28 jaar oud en probeert al een 1 jaar zwanger te worden. Haar vraag is... Hoe ga je om met angst of het ooit gaat lukken om zwanger te worden?
Lees meer
Menu